Bardzo lubię cynamon, przyprawy korzenne ich mocny, intensywny zapach i smak. Dziś przedstawiam mufiny z obtoczone w maśle i cukrze z dodatkiem cynamonu. Pyyycha! I znowu trochę zimowego nastroju wkradło się do mojej kuchni pod koniec lata. Ale tak to już jest latem tęsknię za choinką, a zimą za świeżymi truskawkami, myślę, że to ta kobieca przekora działa we mnie.




























Przepis ze strony moje wypieki
Składniki na 9 sztuk:

* 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
* 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1/2 łyżeczki soli
* 1/2 łyżeczki cynamonu
* 1/3 szklanki oleju
* 3/4 szklanki cukru brązowego
* 1 jajko
* 3/4 szklanki mleka

Ponadto:

* około 60 g masła, roztopionego
* 1/3 - 1/2 szklanki drobnego cukru
* 1 łyżka cynamonu

W jednym naczyniu wymieszać suche składniki (mąkę, proszek, sól, cukier, gałkę, cynamon), w drugim mokre (olej, roztrzepane jajko, mleko). Połączyć zawartość naczyń, wymieszać tylko do połączenia się składników.

Formę do muffinek* napełnić ciastem do 3/4 wysokości.

Piec w temperaturze 180ºC przez 20 - 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Jeszcze ciepłe wyjąć na kratkę. Krótko obtaczać w roztopionym maśle, następnie dokładnie w cukrze z cynamonem.

A w Wielkopolsce dzisiaj deszcz, deszczyk, mżawka, kapuśniaczek - wszystkie odmiany opadów mieszczą się pod jednym parasolem. A ja lubię deszcz - na przekór wszystkim marudom, że znów pada, że nie można tego, czy owego... Zaraz pójdę pokopać w ogrodzie i też będzie fajnie :) A później - jak już spalę odpowiednią ilość kalorii, pójdę z dziećmi do sąsiadki na kawkę, o!

Komentarze

  1. Uwielbiam mufinki - przepis skrzętnie zapisuję. Tez lubię te klimaty i smaki cynamonu , lasek wanilii... Narobiłaś mi smaczka jak nie wiem co (((:
    Moc serdecznych pozdrowień Moja Droga . U mnie dziś szaro-buro i ponuro, ale co tam- w wolny dzień jest tyle ciekawych zajęć, którym pogoda nie przeszkodzi...

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty