Potrzebowałam czegoś baaaaardzo słodkiego i czekoladowego, zmodyfikowałam więc przepis ze strony Moje Wypieki (mufinki z nutellą) i powstało takie coś:




A przepis (po zmianach) wygląda tak:
składniki na 12 babeczek:
* 140 g miękkiego masła
* 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków (zmieszałam cukier biały z trzcinowym)
* 3 jajka
* 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
* 2 płaskie łyżeczki sody,
5 łyżeczek kakao
* nutella (około pół szklanki)
Masło utarłam na puszystą masę. Dodałam cukier dalej ucierając. Po kolei wbijać jajka, miksując po każdym dodaniu. Mąkę wymieszałam z sodą i dodałam do masy, wymieszałam
Formę do muffinek z braku papilotek wysmarowałam masłem. Do każdego dołka nałożyłam ciasta, do 2/3 wysokości. Na górę każdej nałożyć 2 łyżeczki nutelli, patyczkiem wymieszałam wierzchnią warstwę.
Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 25 minut (do suchego patyczka).
Pycha! Dzieciaki od razu wciągnęły po dwie sztuki :)
A przepis (po zmianach) wygląda tak:
składniki na 12 babeczek:
* 140 g miękkiego masła
* 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków (zmieszałam cukier biały z trzcinowym)
* 3 jajka
* 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
* 2 płaskie łyżeczki sody,
5 łyżeczek kakao
* nutella (około pół szklanki)
Masło utarłam na puszystą masę. Dodałam cukier dalej ucierając. Po kolei wbijać jajka, miksując po każdym dodaniu. Mąkę wymieszałam z sodą i dodałam do masy, wymieszałam
Formę do muffinek z braku papilotek wysmarowałam masłem. Do każdego dołka nałożyłam ciasta, do 2/3 wysokości. Na górę każdej nałożyć 2 łyżeczki nutelli, patyczkiem wymieszałam wierzchnią warstwę.
Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 25 minut (do suchego patyczka).
Pycha! Dzieciaki od razu wciągnęły po dwie sztuki :)
Komentarze
Prześlij komentarz